نقش گازهای هلیوم، نئون و هیدروژن در مخلوط های گازی

نقش گازهای هلیوم، نئون و هیدروژن در مخلوط های گازی

5/5 - (1 امتیاز)

آنچه در این مقاله می خوانید:

همان طور که از نام مخلوط های گازی نیز مشخص است، این محصولات حاصل کنار هم قرار گرفتن دو یا چند نوع گاز و ترکیب آن ها با یکدیگر هستند. از طرفی برخی از محصولات گازی هستند که نام آن ها در صنایع مختلف شنیده شده و در موارد متنوعی به کار برده می شوند. در این مقاله به بررسی نقش گازهای هلیوم، نئون و هیدروژن در مخلوط های گازی پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

کاربرد گاز نئون در مخلوط های گازی

نئون اولین گازی است که قصد بررسی نقش آن در تهیه و تولید مخلوط های گازی را داریم نئون پنجمین عنصر فراوان در جهان و در عین حال نادرترین عنصر روی زمین است. آن را با علامت اختصاری Ne نشان می دهند و در دسته گازهای بی اثر جای دارد.

نام گاز نئون در میان ترکیبات به کار رفته در مخلوط های گازی لیزری به چشم می خورد. این لیزرها در واقع انرژی الکتریکی را دریافت کرده و با استفاده از روش تخلیه الکتریکی، پرتوهای لیزری مورد نظر را تولید می کنند. این تخلیه الکتریکی باید در محیطی انجام شود که حاوی مخلوط های گازی خاصی است تا انجام واکنش های شیمیایی منجر به تولید این پرتوهای لیزر شوند. مخلوط گاز هلیوم و نئون منبع انرژی مناسبی هستند که در لیزرهای هلیوم-نئون به کار برده می شوند.

علاوه بر این، در تولید برخی از انواع گازهای غواصی نیز از نئون در کنار هلیوم و اکسیژن استفاده می شود تا تنفس غواصان در اعماق دریاها و محیط های آبی با فشار بالا ساده تر شود.

برای مطالعه بیشتر درباره تاریخچه، مشخصات، کاربردها و حتی خطرات این گاز مقاله «گاز نئون چیست؟» را بخوانید.

گاز هلیوم برای مخلوط های گازی

کپسول گاز هلیوم

هلیوم با علامت اختصاری He، گازی بسیار سبک است که بعد از هیدروژن، دومین جایگاه را به عنوان سبک ترین و در عین حال فراوان ترین عنصر به خود اختصاص داده است. از جمله موارد کاربرد این گاز می توان به معلق کردن انواع بالن ها و بادکنک ها در هوا اشاره کرد. این قابلیت گاز هلیوم بر اثر وزن سبک و کمتر بودن چگالی آن در مقایسه با هوا ایجاد شده است.

از این گاز در تهیه و تولید مخلوط های گازی تنفسی غواصی استفاده می شود. این مخلوط ها در انواع و اقسام متنوعی تولید می شوند تا برای استفاده غواصان و تنفس آن ها در موقعیت های مختلف مناسب باشد. هلیوکس (مخلوط گازهای هلیوم و اکسیژن) و تریمیکس (مخلوط گازهای هلیوم، اکسیژن و نیتروژن) دو نمونه از این مخلوط های گازی هستند که هلیوم در آن ها به کار رفته است.

لیزرهای هلیوم-نئون کاربرد دیگری از این محصول در مخلوط های گازی هستند که برای تولید اشعه های لیزری به کار برده می شود. همان طور که پیش از این نیز اشاره کردیم، برای تولید این اشعه های لیزری باید تخلیه الکتریکی در میان مخلوطی از گازهای نئون و هلیوم انجام شود تا واکنش های شیمیایی لازم انجام شده و پرتوهای لیزر تولید شوند.

این که «گاز هلیوم چیست و چه کاربردهایی دارد؟» به طور مفصل در مقاله دیگری مورد بررسی قرار گرفته است.

کاربرد گاز هیدروژن در مخلوط های گازی

کپسول گازهای آتشزا

هیدروژن گازی بسیار سبک است که عنوان فراوان ترین عنصر در جهان را به خود اختصاص داده، اما تنها حدود 0.14% از وزن پوسته زمین را تشکیل می دهد. این گاز موارد کاربرد بسیار زیاد و متنوعی دارد که در مقاله «گاز هیدروژن چیست؟» به طور کامل در رابطه با آن ها توضیح داده ایم. در این بخش قصد بررسی این کاربردها تنها در مزینه تولید مخلوط های گازی را داریم.

همان طور که از نام مخلوط گازی هیدروکربنی نیز پیدا است، اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده آن، هیدروژن و کربن است. از این مخلوط ها به عنوان تجزیه و تحلیل صنایع پتروشیمی و پالایش، نظارت بر جریان بازیافت کارخانه ها و نظارت بر جریان مواد اولیه در فرایند کارخانه ها نمونه ای موارد استفاده از مخلوط های گازی هیدروکربنی هستند.

به عنوان آخرین سری کاربردهای گاز هیدروژن در تهیه و تولید گازهای ترکیبی، به مخلوط های گازی لیزر گاز کربنیک اشاره می کنیم. لیزر CO2 رایج ترین نوع لیزر است که پرتوهای آن با استفاده از ترکیب سه گاز هلیوم، نیتروژن و دی اکسید کربن تولید می شوند. در کنار آن ها، از گازهای هیدروژن، زنون و مونوکسید کربن نیز به عنوان اجزای جانبی استفاده می شود. حاصل به کار گیری این فناوری، تولید پرتوهای لیزری با طول موج 10.6 میکرومتر است و به همین علت با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست.

هیدروژن، هلیوم و نئون برای مخلوط های گازی

در این مقاله به بررسی نقش سه نمونه از گازهای صنعتی و آزمایشگاهی کاربردی در تهیه و تولید مخلوط های گازی پرداختیم و برای هر یک از این کاربردها، مثال هایی ذکر کردیم. امیدواریم که با مطالعه مطلب ارائه شده، به پاسخ سوالات ذهنی خود در این رابطه دست یافته باشید. در غیر این صورت می توانید از طریق بخش نظرات سوالات خود را با ما مطرح کنید تا در اسرع وقت به آن پاسخ داده شود. همچنین می توانید با ما تماس بگیرید و به طور مستقیم با کارشناسان پارس هوای البرز صحبت کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن