گاز هلیوم یا هلیم با علامت اختصاری He در جدول مندلیف دارای عدد اتمی ۲ می باشد. این عنصر بی بو، بی رنگ، غیر سمی، از دیدگاه شیمیایی بی اثر و تک اتمی است که بالای گروه گازهای نجیب در جدول تناوبی جای دارد. دمای ذوب و جوش هلیوم در مقایسه با دیگر عناصر بسیار پایین است و به همین علت در دمای اتاق به صورت گازی وجود خواهد داشت.
هلیوم بعد از هیدروژن دومین عنصر سبک در جهان است. همین نکته موجب شده است تا از لحاظ فراوانی نیز باز بعد از هیدروژن در جایگاه دوم قرار گیرد. این گاز کاربردهای متعددی دارد که استفاده برای بالا بردن بالن ها از ساده ترین آن ها محسوب می شود. استنشاق مقدار کمی از هلیوم باعث تغییرات موقتی در کیفیت صدای انسان می شود.
بیشتر بخوانید: گاز هلیوم چیست؟
مشخصات گاز هلیوم
- بی رنگ
- فاقد بو
- واکنش ناپذیر
- در غلظت های بالا خفه کننده (اختناق آور)
- دانسیته سبک تر از هوا
منبع گاز هلیوم
منشا اولیه هلیوم، چاه های گاز طبیعی است که توسط عملیات میعان و دفع به دست می آید. عملیات دفع در واقع همان فرآیندی است که طی آن ماده ای از مایع جداسازی شده و وارد فاز بخار یا گاز می گردد.
اگرچه هلیوم دومین گاز فراوان در جهان است، با این حال روی زمین به سختی پیدا شده و تنها در چند نقطه از این کره خاکی موجود است. تگزاس، اوکلاهما در ایالات متحده امریکا، لهستان، الجزایر، قطر و روسیه از جمله مناطقی هستند که می توان این گاز را در آن ها جستجو کرد.
کاربردهای گاز هلیوم
هلیوم گازی خنثی است و نسبت به سایر گازها حداقل حلالیت در مایعات را دارا است. بنابراین به عنوان گاز تحت فشار برای موارد زیر کاربرد دارد:
- راکت پیشرانه های برودتی در برنامه های کاربردی موشکی/ فضایی
- آب سنگین در راکتورهای هسته ای
- برای همه مایعات در دمای اتاق یا دماهای پایین
از جمله رایج ترین موارد کاربرد گاز هلیوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- جوشکاری
- خنثی سازی محیط
- شارژ بالن ها
- تست های نشت یابی
- آیرو دینامیک
- کالیبراسیون دستگاه ها
- سرد کننده ها
- گازهای محافظ
- ساخت فیبر نوری
- ساخت نیمه رساناها
- بالن و کشتی هوایی
- تشخیص نشت در سازه ها
- و …
در جوشکاری
هلیوم به طور گسترده به عنوان یک گاز محافظ خنثی در صنعت جوشکاری به روش ایجاد قوس الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در رابطه با آشکارسازهای نشت هلیوم برای آزمون یکپارچگی سیستم ها و اجزای ساخته شده استفاده می گردد.
در غواصی
انواع مخلوط های هلیوم و اکسیژن به عنوان گازهای تنفسی برای غواصان که می بایست در عمق های خیلی زیاد و مکان های با فشار بالا کار کند، مورد استفاده قرار می گیرد. برای رقیق کردن گاز اکسیژن می توان به جای نیتروژن از هلیوم استفاده کرد. این امر از حل شدن نیتروژن در خون جلوگیری می کند. همین نکته باعث ایجاد خاصیت بی حسی نیتروژن می گردد.
هوا و فضا
هلیوم برای پر کردن بالن های بزرگ بالای جو و مطالعات تابش کیهانی به کار می رود. بالن های کوچک هلیومی برای پیش بینی آب و هوا جهت حمل ابزارهای هواشناسی مورد استفاده قرار می گیرند.
به علت اشتعال ناپذیر بودن و دانسیته پایین این گاز برای پر کردن بالن های اسباب بازی (به صورت مخلوط با نیتروژن)، بالن های تبلیغاتی، بالن های ثابت وصل به زمین مورد استفاده قرار می گیرد.
سایر کاربردها
مخلوط های هلیوم با هیدروکربن ها در همسطح کردن شمارشگر کایگر جهت تشخیص اشعه های ایکس، آلفا، گاما و بتا به کار می روند.
هلیوم به عنوان یک گاز حامل یا به عنوان یک گاز پاکسازی کننده برای انواع فرآیندهای نیمه هادی استفاده می گردد.
هلیوم به عنوان یک گاز بالانس و کالیبره در مخلوط های گازی کالیبراسیون، به عنوان یک گاز حامل در کروماتوگرافی گازی و گاز پاکسازی کننده و صفر برای ابزارهای آلایزری مورد استفاده قرار می گیرد.
برخی دیگر از کاربردهای گاز هلیوم عبارت است از:
- کاربرد در پزشکی برای بیماران مبتلا به آسم و مشکلات تنفسی
- جایگزین گاز دی اکسید کربن در جراحی های شکمی
- به عنوان یک خنک کننده همراه و محافظ واسطه برای کشیدن فیبر نوری
- برای سرد کردن میله های اورانیومی در راکتورهای هسته ای
- در انواع مختلف لیزرهای گازی به عنوان گاز بافر یا حامل
- در مخلوط های گازی همراه با نئون و آرگون برای پر کردن لوله های الکترونیکی مانند اثر نئونی
- برای رشد بلور همبافته (جو بی اثر)
- برای شکستن خلاء در کوره عملیات حرارتی
- برای ایجاد اتمسفرهای کوره خنثی در پردازش شیشه های خاص و کاربردهای فلزات با ارزش
علاوه بر موارد ذکر شده، برخی از صنایع به طور مستقیم برای ارائه خدمات خود به گاز هلیوم احتیاج دارند. شرکت پارس هوای البرز مفتخر است آمادگی خود را جهت همکاری با این دسته از صنایع اعلام دارد. برخی از این صنایع به اختصار عبارتند از:
- کمک به درمان آسم، برونشیت و سایر عارضه های ریوی در پزشکی
- خنک کننده MRI
- کابل های فیبر نوری برای اینترنت پرسرعت و تلویزیون کابلی
- تولید تراشه های نیمه هادی برای تلفن همراه، رایانه و تبلت
- تولید هارد دیسک کامپیوتر
- تمیز کردن مخازن سوخت موشک
- تولید میکروسکوپ
- تشخیص نشتی سازه هایی نظیر بدنه کشتی
- گاز محافظ در جوشکاری
کاربرد هلیوم مایع
هلیوم مایع نیز جهت سرد کردن آهنربای ابررسانا در (NMR رزونانس مغناطیسی هسته ای) برای اهداف پزشکی یا تحلیلی و در فرآیندهای مطالعه و تحقیق و توسعه قرار می گیرد.
خطرات احتمالی گاز هلیوم
به طور کلی خطرات گاز هلیوم را می توان در قالب چند نکته کوچک اما پر اهمیت دسته بندی کرد:
گاز هلیوم برای بادکنک
پیش از این گفتیم که هلیوم دومین گاز سبک در جهان است که چگالی کمتری نسبت به هوا دارد. با توجه به این نکته، پر کردن بالن یا بادکنک ها با این گاز، وزن آن را سنگین نمی کند. به این ترتیب بادکنک یا بالن پر شده با گاز هلیوم در مقایسه با هوای اطراف خود سبک تر بوده و در فضای اطراف معلق می شود.
قیمت کپسول گاز هلیوم
قیمت کپسول گاز هلیوم نیز درست همانند سایر گازها بسته به حجم و اندازه سیلندر و نوع ارائه آن متغیر می باشد. شما می توانید گاز هلیوم را به صورت آماده در کپسول های با حجم های مختلف خریداری فرمایید. همچنین می توانید کپسول های قدیمی گاز را مورد بررسی قرار داده و پس از حصول اطمینان از سلامت بدنه سیلندر، آن ها را مجدد شارژ نمایید.
خرید کپسول گاز هلیوم
شرکت پارس هوای البرز مفتخر است انواع گازهای خالص آزمایشگاهی و صنعتی، از جمله گاز هلیوم را همراه با تضمین بهترین کیفیت و نازل ترین قیمت به مشتریان خود ارائه نماید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با خرید گاز هلیوم، استعلام قیمت گاز هلیوم و آگاهی از نحوه ثبت سفارش با کارشناسان ما تماس بگیرید.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.